0–6 yaş aralığındaki çocuklarda en sık karşılaşılan acil durumlar; küçük nesne boğulması, ev-içi düşmeler, sıcak su yanıkları ve ateşli havaledir. Bu yazıda Tekirdağ il genelindeki anne-babaların evde uygulayabileceği temel müdahale teknikleri yer alıyor — ancak bu bilgi sertifikalı eğitimin yerini tutmaz.
Boğulma: Nesne Yutmada Doğru Müdahale
1 yaş altı bebeklerde sırt-darbeleri ve göğüs-basılarının kombinasyonu uygulanır; Heimlich tekniği bebeklere uygulanmaz. 1 yaş üstü çocuklarda modifiye Heimlich uygulanır. Yanlış teknik iç organ yaralanmasına yol açabilir.
Düşme Sonrası Bilinç Kaybı
Çocuk düştükten sonra bilinçliyse ve normal ağlıyorsa risk düşüktür. Kusma, uyku hali, eşitsiz göz bebekleri, dengesiz yürüme görüldüğünde derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ateşli Havale
Çocuk yere yatırılır, yan pozisyona alınır, ağzına hiçbir şey konmaz. Süre tutulur (5 dakikadan uzun süren havale acil servis vakasıdır).
Tekirdağ için Eğitim Önerisi
Bu teknikleri pratik üzerinde öğrenmek için Tekirdağ Çocuk ve Bebek İlk Yardım Eğitimi programımız Tekirdağ Çorlu merkez şubemizde düzenli olarak açılır — 8 saatlik program özellikle Tekirdağ il genelindeki ebeveynler ve kreş çalışanları için planlanır.
